Dobrovoljno davanje krvi

Podržite nas!
Podržite nas!
Idi na sadržaj
Dobrovoljno davanje krvi

Crveni krst Glavnog grada Podgorice je stalno aktivan u promociji davanja krvi na teritoriji našeg  grada. Promocija davanja krvi se realizuje kroz motivisanje i okupljanje dobrovoljnih davalaca krvi, redovne akcije dobrovoljnog davanja krvi, gostovanje u medijima, saradnju sa Centrom za transfuziju krvi i Klubovima dobrovoljnih davalaca krvi, dodjelu  zahvalnica i priznanja davaocima krvi za jubilarna davanja i slično.
Dobrovoljno davanje krvi zasniva se na principima: DOBROVOLJNOSTI, BESPLATNOSTI I ANONIMNOSTI.

Definicija dobrovoljnog davanja krvi iz Preporuke R(95) Savjeta Evrope glasi: " Davanje krvi se  smatra dobrovoljnim i neplaćenim, kada osoba daje krv, plazmu ili ćelijske komponente svojom voljom i kad za to ne prima nadoknadu, bilo novčanu ili neku koja se može smatrati zamjenom za novac. Zamjenom za novac smatra se uzimanje  slobodnih dana na poslu, osim ako to nije neophodno zbog davanja krvi ili putovanja. Simbolični poklončići, osvježenje ili nadoknada putnih troškova u skladu su sa dobrovoljnim i neplaćenim davalaštvom".

Ko može da bude davalac krvi?
Krv mogu da daju zdrave osobe, stare od 18 do 65 godina, muškarci u intervalima od 12 nedjelja, a žene u intervalima od 16 nedjelja. Prije davanja krvi davalac popunjava upitnik, podvrgava se ljekarskom  pregledu i kontroliše mu se vrijednost hemoglobina.

Prema preporukama SZO i EU, da bi jedna zemlja raspolagala dovoljnim količinama krvi za potrebe svojih građana za svakodnevno liječenje i slučajeve urgentnih  stanja i vanrednih situacija, neophodno je da procenat davalaštva krvi bude 4 - 5% populacije. U Crnoj Gori još uvijek nije dostignut taj procenat.
Zato, BUDI HUMAN - DAJ KRV!
Nazad na sadržaj